Sázíme Česko

 

Sázíme Česko je součástí největší iniciativy společenské odpovědnosti (CSR) a Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) od OSN v Česku.

Sázíme Česko spojuje lidi, firmy a přírodu na cestě k hezčí budoucnosti. Pořádají výsadby po celé republice a dávají všem možnost se zapojit – ať už fyzicky nebo online, zakoupením vysazení stromu. Díky tomu vznikají přirozené a odolné lesy namísto smrkových monokultur. Vysázené lesy tady budou pro spoustu dalších generací. Na kontě už mají desítky tisíc vysazených stromů a to je teprve začátek.

 Jakým způsobem sázejí stromy v sázíme Česko a jaký přínos má to, když spolu s námi vysadíte strom?

Přispívání na výsadbu velkým vlastníkům by nemělo žádný smysl a bylo by zbytečné. Proto si v sázíme Česko vybírají drobné vlastníky lesů, kteří nemají les na byznys. Často ho zdědili, pár hektarů, a nijak se dřevem neobchodovali. Ve chvíli, kdy přišel kůrovec, museli les vykácet a dřevo prodat za mizivou částku. (Z toho důvodu u každé výsadby stromů zvěřejňují i příběh majitele lesa.)

Tito lidé nejsou lesáci – nevědí, co a jak sázet a vzhledem k tomu, že byl původní les smrkový, sázeli by často znovu smrk. Díky Sázíme Česko a lidem, kteří jsou součástí, ale vznikne pestrý a kvalitní les, který na dané místo patří místo smrkové monokultury. 

Jak sázení stromů pomáhá krajině?

Česko do budoucna ohrožují extrémní sucha a nedostatek vody v krajině. S tím přímo lesy dokážou velmi pomoct. Zároveň každý strom odčerpává CO2, každý strom tedy pomáhá. A čím je starší, tím více… A jsme zase u toho, jaký přínos má pestrý listnatý les oproti smrkové monokultuře, která se za 30 let pokácí kvůli kůrovci.

 Není lepší vysekávání keřů?

Pokud někdo tvrdí, že by vysekávání keřů pomohlo, má z určitého hlediska pravdu. Z hlediska zadržování vody a odčerpávání CO2, což vnímáme jako největší prioritu, jsou ale lesy účinnější zbraní. Česko, potažmo planeta, potřebuje zároveň zapojení do procesů, které ji pomohou, co největší počet lidí. A lidé mnohem radši chodí do lesa a proto se spíš zapojí do obnovování odolných lesů. Pak se nabízí otázka: "Je lepší vysekat 100 keřů nebo zasadit 100 000 stromů do druhově pestrého lesa?” Odpověď by měla být jasná. :) 

Nic není černobílé, nic není jen dobré nebo špatné. Na vše je potřeba se dívat komplexně. My pomáháme přírodě, jak nejlépe to dovedeme a jsme přesvědčeni, že společně s vámi máme opravdu pozitivní vliv na naší přírodu.

 

Chcete se zapojit do výsadeb?

Sází se vždy na podzim a na jaře. Mrkněte na stránku s výsadbami, zda jsou právě teď otevřené nějaké termíny a pokud ne, přihlaste se na čekací listinu a my se včas ozveme!

 
 

Tak to pojďte také vyzkoušet a zasaďte už dnes první strom spolu s námi při nákupu v Nite Ize Czech! Nabídku k výsadbě stromu najdete v prvním kroku nákupního košíku. Výsadba Vás bude stát 69,- Kč a hned po dokončení objednávky Vám přijde od Sázíme Česko do e-mailu certifikát s Vašim jménem. Po vysazení stromu dostanete druhý email s přesným umístěním stromu, fotkami a reportáží z výsadby.

Děkujeme!